HÄGNENS ISLANDSHÄSTAR & RIDLEKIS
Turridning på Islandshäst i vacker småländsk natur

 

 

Vi har turridningen öppen helt mellan vecka 14 till vecka 45, men även veckorna däremellan om vädret tillåter.

Mellan vecka 14-24 kan turridning bokas Fredagar, Lördagar och Söndagar. Mellan vecka 24-34 kan turridning bokas varje dag.

Sommartid har vi många turister från andra länder som vill komma på turridning, men det är viktigt att vi kan kommunicera helt korrekt med varandra, Jag är väldigt begränsad i språk, jag förstår Norska och Danska men där tar det tyvärr stopp. 

Så jag har inte möjlighet att ta emot så många turister ifrån andra länder tyvärr, jag ska försöka fräscha upp min engelska tills nästa säsong...

 

 

 

Vi kan ta emot både vana och ovana ryttare beroende på ridvanan och ryttarnas storlek.

Då våra Islandshästar inte är så stora så behöver vi ha en maxvikt på 75kg för vana ryttare, Är man helt nybörjare så är maxvikten 70kg.

listan med hästarna finns längre ner.

Vi anpassar tempot och ridvägarna efter ryttarens vikt och ridkunskap.

Vi kan tyvärr bara ta emot två nybörjare per tur,

Vi bokar aldrig ihop olika gäng, så ni rider alltid i slutet sällskap = vi anpassar alltid tempot efter ryttaren i erat gäng med minst ridvana. Vi har en minimiålder på 12 år för att rida med på turridning. (10 år om mycket ridvana finns), yngre barn hänvisas till turridning för barn eller paddockridning.

 

Vi har ett minimiantal på 3 personer, men vi kan ta emot bara 2 personer, men då kostar det 100:- extra per person, OBS en utav ryttarna behöver då ha ridvana).

 

Vi anpassar alltid tempot till den med minst ridvana, vill ni vara säkra på att få en tur med lite mer tempo, så tänk på att alla i ert sällskap måste ha ridvana. Ovana ryttare kan få testa att tölta om dom vill, men vi kör aldrig galopp med nybörjare, detta med hänsyn till hästarna = ovan ryttare, tufft för hästen att bära. Märker jag att den ovana ryttaren har svårt att hänga med i tölt så minskar vi tempot.

All ridning sker på egen risk. Kontrollera så att du har en olycksfallsförsäkring.

Hjälm är obligtorisk vid all ridning hos oss, hjälm finns att låna. Ridväst har vi inget krav på och det finns inte heller att låna. Kläder efter väder, oömma kläder. Rejäla skor, gärna med lite klack på. Tygskor eller pumps passar inte att rida i.

Vi rider i de flesta väder, men vill kunden avboka pga regn (gäller ej duggregn) så är det helt okej att boka om till ett nytt datum utan att några extra avgifter tas ut. Vid åskoväder ställer vi dock alltid in, eller vid höga temperaturer eller kraftiga vindar.

Vi vill att ni lämnar återbud om någon i gänget inte kan komma. Senast dagen innan, ej avbokad plats senast dagen innan debiteras med 200:-

Avbokning av hela turen måste ske senast 3 dagar innan, annars debiteras ni med 200:- per person. (Ställer vi in pga väder så tas självklart inga avgifter ut) 

Vi kan ta emot upp till 10 personer per tur, men beroende på ridvanan och ryttarnas storlek.  Vi har några minder Islandhästar som är under 130 cm som kan ta max 55/60 kg.

Minst en i gänget måste vara över 18 år, vi rider aldrig ut med minderåriga utan en vuxen annhörig.

Vid uppsittning används alltid pall, detta för att spara på hästarnas rygg.

 

Turridning på Islandshäst har bedrivits på gården sedan 1992, jag Ellinor (29 år) som driver detta är uppvuxen i verksamheten och har varit med på alla turridningar sedan jag kunde sitta själv på en häst.  Jag har lång erfarenhet  utav att leda turridningar och jag har ridit in nästan alla våra hästar som går med på turridning, så jag känner dom väl och vet hur dom fungerar.

Hästarna går tillsammans i stor flock och är trygga med varandra.

 

Såhär går ni till väga för att boka en turridning hos oss.


Kontakta oss via SMS 073-8287075 eller MAIL: hagnensislandshastar@hotmail.com. (Då jag jobbar själv med ridverksamheten och oftast är upptagen med Turidning/ridlektioner eller djuromsorgen på gården, så har jag tyvärr inte möjlighet att ta kontakten/bokning via samtal.

Men kontakt via sms har fungerat utmärkt för mig, då kan jag svara när jag har en ledig lucka.

Ange hur många ni är, ridvanan bland ryttarna, deras vikt och längd (på samtliga ryttare) vet jag längder och vikterna på ryttarna innan, så kan jag enkelt planera innan vilka hästar som behövs till olika turer den dagen, och ingen häst behöver gå två turer samma dag.
Ange önskat datum och tid som ni vill rida, klockan 09:00, 09:30 eller 10:00 gäller i första hand nu på sommaren (detta för att komma iväg innan det hinner bli för varmt, och på kvällstid är det väldigt mycket mygg). skriv även erat mobilnummer när ni bokar (er bokning läggs in via sms:et, så då blir det en snabb och smidig  bokning för mig att lägga in)

 

Efter att bokning är klar: Ni kommer hit tiden som ni har bokat. Vi är tacksamma om ni kommer tidigast 15 minuter före er bokning, detta för att barn och djur kan vara på stallplan och för att minnimera stress för oss att ta in hästarna. Vi delar ut hästar till er vid ankomst, ni får vara med och göra iordning hästarna (ovana ryttare får självklart hjälp), när alla är färdiga går vi ut i en bestämd ordning med hästarna, vi använder pall vid all uppsittning (detta för hästarnas skull) Vi använder alltid reflexvästar när vi rider ut, detta för att vi ska synas i trafiken.

När alla är uppe på hästryggen så har vi en kort genomgång om hur turen kommer att gå till, och hur hästarna fungerar och därefter rider vi iväg.

Vi har 3 olika turer att välja på.

1 timmes turridning, passar där det finns nybörjare med i gänget eller för er som vill ha en lugnare tur. Vi skrittar och töltar några kortare sträckor, om alla ryttarna vill såklart. En kortare galopp kan ske om önskemål och vana finns. 

 

1.5 timmes turridning, passar er som vill rida en längre stund och tölta längre sträckor samt galoppera.

 

2 timmes turridning, vi rider i alla gångarterna och galoppera vid flera tillfällen under turen. Ridvana krävs hos samtliga ryrttare.

 

Tiderna är exlusive sadling och tränsning, så bokar ni tex en 1h turridning så tar det ca 2 timmar tills ni är helt färdiga för att åka hem.

Några viktiga punkter från texten ovanför:

* All kontakt sker via sms/mail


*Maxvikt 75 kg, helt nybörjare 70 kg


*Max 2 nybörjare per tur


* Minimiålder 12 år


* Tempot anpassas till den med minst ridvana


*Vi bokar aldrig ihop olika gäng


*Vid bokning ange ryttarnas vana, längd och vikt

*Kom i nära anslutning till er bokade tid

 

Vid endast två personer tillkommer 100:-/ per person

 

1 Tim: 350:-/ person 

 

1.5 Tim: 450:-/ person 

 

2 Tim: 600:-/ person

 

 

Tips: Många kan använda  friskvårdsbidraget via jobbet. 

 

  

Betalning turridning: kontant (svenska kronor) eller swish. Obs vi tar ej kort!

 

Hästarna som används i turridning, och hur mycket som kan bara på ryggen. 

Fengur: 70 kg

Flekkur: 70 kg 

Flisa: 70 kg (kräver van ryttare) 

Flipa: 65 kg (ej nybörjare)

Fina: 75 kg (kräver van ryttare) 

Fagur: 70 kg (kräver van ryttare) 

Flikka: 60 kg (kräver van ryttar) 

Dottir: 75 kg (ovan 70 kg)

Litla: 65 kg (kräver van ryttare) 

Njala: 65 kg 

Lipurta: 55 kg

Iringur: 65kg